Zero Interiör
Zero Interiör
Zero Interiör

Zero Interiör

Made in Sweden

Familjeföretaget Zero tillverkar och säljer attraktiva belysningsarmaturer för alla rum. Vi använder den senaste tekniken och våra formgivare är innovativa problemlösare som ofta överraskar. Hela 80 procent av våra underleverantörer finns i vår direkta närhet. Det är både miljövettigt och ger stor flexibilitet när det gäller varianter och modifieringar till projekt. Innovation, kvalitet, attraktion och hållbarhet är våra ledord sedan starten 1978. 

Jaha, och vilka är ni då? Frågan dyker upp ibland, främst på mässor utomlands. Och svaret blir automatiskt att ”jo, Zero är ett familjeföretag som tillverkar och säljer attraktiva belysningsarmaturer för alla rum. Vi använder den senaste tekniken och våra formgivare är innovativa problemlösare…”. Men så händer det ibland av vi avbryts med följdfrågan ”men varför ser era produkter ut som de gör?”. Det är då vi får chansen att på djupet tala om vad som gör Zero så speciellt. Så unikt.

Tänk ett kargt vinterlandskap i djupaste Småland. Ett nästan ogenomträngligt mörker när molnen döljer månens strålar. Men när de framträder gnistrar snökristallerna desto mer magiskt. Det försöker vi på Zero fånga. Liksom det motsatta – det nordiska sommarljusets mjuka sken vars speciella egenskaper inte bara får konstnärer att jubla. Utifrån ljus, mörker och skuggspel i vår närmiljö skapar vi, tillsammans med våra formgivare, Zeros unika sortiment. På plats. I Pukeberg utanför Nybro – navet i det svenska glasriket. Och platsen där 80 procent av våra underleverantörer finns i vår direkta närhet.

Visst bidrar också vår historia till vår identitet – den om hur upphovsmännens långa erfarenhet av glas vid starten 1978, istället gav ett helt decenniums produktion av nästan endast armaturer i perforerad plåt. Formgivaren Börge Lindau var nämligen fast besluten att just denna plåt skulle bidra till att Zero blev både uppmärksammat och ansett som ett modernt, innovativt och framåtsträvande företag. Och så rätt han fick. Expansionen var ett faktum. Från det ursprungliga garaget gick flytten till en industrilokal i centrala Nybro – navet i det svenska glasriket – och ytterligare ett framgångsrikt samarbete inleddes. Det med formgivaren Per Sundstedt, som helst ville designa glasarmaturer. 

Åren gick och 2005 började en helt nya tid i Zeros liv. Vi började samarbeta med samtidens mest erkända svenska designers som Mattias Ståhlbom, Thomas Bernstrand, Fredrik Mattson och Front. Då var vi också mogna för att åter framträda internationellt, på Salone del Mobile i Milano. Det har vi fortsatt med och framgångarna har lett till att nästan hälften av våra armaturer idag är formgivna 2005 och framåt.

Idag är Zero ett internationellt väletablerat företag med formgivare från när och fjärran. Vi behärskar en mängd olika material som vi gärna förenar med den senaste tekniken. Och vi producerar allt där vi började, allt med ambitionen att skapa det lilla extra. Det oväntat överraskande. Och unika.

www.zerolighting.com